Adress: Jungfrugatan 7A, 114 44 Stockholm
Tel: 08-661 47 25, E-post: richard.nord@rnordtrans.se

Start

Översättningskonsten
En bra översättning skall vara trogen mot ursprungstexten utan att vara en slavisk och mekanisk direktkonvertering. Den skall förmedla budskapet på ett korrekt och noggrannt sätt, med stil, känsla och elegans.
 
Efter nästan 30 år som professionell facköversättare, har jag lärt mig en del om översättningskonsten. Och en sak är säker: Trots alla tekniska hjälpmedel, ordlistor, fackordböcker och program för datorunderstödd översättning (CAT), är översättning en konst som kräver skicklighet, erfarenhet och en infödd förmåga.

Howlers

Det finns en del kända ”howlers” – översättningar som är så dåliga att vi skrattar högt när vi läser dem, som denna sedd i en norsk bar:


”Ladies are requested not to have children in the bar.”

Denna mening är korrekt rent grammatiskt, men den förmedlar helt fel budskap. Eller denna text sedd på ett flygbolagskontor i Köpenhamn:


”We take your bags and send them in all directions.”


Återigen, inget formellt fel, men jag tror nog att de flesta av oss föredrar att alla våra väskor skickas i samma riktning – mot vårt resmål.

Det lönar sig att anlita ett proffs
Mindre skrattretande, men med lika allvarliga konsekvenser, är de undermåliga och rentav dåliga översättningar av facktexter och reklam som jag träffar på varje dag. Med fel ordval, fel syftningar, fel nyanser, fel fackterminologi och klumpiga formuleringar.
 

Varför blir det så? Jo, alla svenskar kan ju engelska − tror de. Så för att spara några kronor avsätter man åtskilliga timmar på att själv producera en dålig översättning. Och hur mycket har man egentligen sparat på det? En svag översättning kan punktera den mest ambitiösa text och dessutom skada företagets image.


Se det därför som en grundregel att anlita en professionell översättare med målspråket som modersmål och en bevisad förmåga att uttrycka sig klart, korrekt och stilfullt på detta språk. Det lönar sig i slutändan.
 
 


Översätt inte själv! Det kan bli så fel
Customers who find our waitresses rude
ought to see the manager.

Intresseanmälan
Ja, jag vill veta mer om översättningar. Kontakta mig

 
Svenska Engelska

Webbdesign by Sphinxly, Content management by easyweb